Türkiye 'nin en ünlü yerel mutfağı...

  • 2020-02-21 07:02 AM
  • سياحة و سفر

Türk halk mutfağı, elbette geniş bir coğrafyada yaşayan çeşitli Türk topluluklarının yerel özelliklerini kapsar. Ancak bu terimin içini dolduran en çeşitli ürünleri Anadolu ve Trakya sahasında bulmaktayız. Zira Türkiye diğer folklor alanlarında olduğu gibi halk mutfağı ürünleri açısından da olağanüstü zenginliklere sahiptir. Türkiye topraklarında yaşanan Coğrafi ve etnik çeşitlilik, yemek kültüründe de damak tadında da zenginleştirmeyi beraberinde getirmiştir. Türk halk mutfağından bahsederken aslında halk mutfaklarından bahsettiğimizi belirtmemiz gerekir. Türkiye'nin özgün doğal koşulları, her yörede ayrı bir çeşitlilik sunar önümüze. Ancak bilinen odur ki, Türkiye'nin halk mutfaklarının temel malzemeleri daima ortaktır. Bunların başlıcaları buğdaygiller, baklagiller, sebze çeşitleri ve envai türlü meyvelerdir. Bu türden tarımsal ürünlerin yanında hayvansal ürünler de Türk halk mutfağının temel ürünleri arasındadır. Koyundan sığıra, tavuktan kekliğe kadar çok çeşitli hayvan türlerinin etleri sofralara zengin yemekler biçiminde geliverir.

Her yöre bu malzemelere az veya çok sahiptir. Ancak her yöre ayrı bir lezzet anlayışıyla kullanır bu malzemeleri. Örneğin, her yörenin ekmeği birbirinden malzeme, biçim ve lezzet bakımından farklıdır. Aslında bu farklılık doğanın çevresel faktörlerle ortaya koyduğu farklılığa karşı, insanların gösterdiği bir uyum biçimidir. Bununla birlikte doğa da Türkiye'nin dört bir yanında farklı karakterde ürünler sunar. Her yörenin ot, sebze florası ayrıdır. Bu durum meyvelerde de görülür. Örneğin, elmanın onlarca çeşidi vardır. Armut, kiraz, erik hep bu şekilde karşımıza çıkar. Birbirinden farklı bal çeşidi, kebap, balık, ekmek çeşidi nerede bulmak mümkün olabilir, zengin Türk halk mutfağının mönüsünden başka…

Elbette Türk halk mutfağı terimi, tüm bu malzeme ve bu malzemeleri işleme biçimini ifade eden bir terim değildir. İnancın, kavmi özelliklerin yemek kültürüne katkısının yanında, halk mutfağındaki sunum biçimleri, kullanılan etnografik malzemeler, ritüeller halk mutfağını şekillendiren, çeşitlendiren öğelerdir. Ve dünyanın bu bakımlardan da sayılı mutfakları arasında yer alır.

دولار امريكي
دولار امريكي
  • 0.925
    يورو
    يورو
  • 32.296
    ليرة تركية
    ليرة تركية
  • 0.792
    جنيه بريطاني
    جنيه بريطاني
  • 0.709 JOD
    دينار أردني
    دينار أردني
  • 3.672 AED
    درهم اماراتي
    درهم اماراتي
  • 1,310.000 IQD
    دينار عراقي
    دينار عراقي
  • 134.894 DZD
    دينار جزائري
    دينار جزائري
  • 3.751 SAR
    ريال سعودي
    ريال سعودي