Antalya 'da Aspendos Tiyatrosu.

  • 2020-02-21 10:02 AM
  • سياحة و سفر

Aspendos, Antalya ilinin Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan anfi tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir. Aspendos, Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda, Köprüçayı'nın dağlık bölgesinden düzlüğe ulaştığı yerde M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş ve antik devrin mamur zengin kentlerinden biridir. Buradaki Tiyatro M.S. 2. yüzyılda Romalı'lar tarafından inşaa edilmiştir. Kent biri büyük, biri küçük iki tepe üzerine kurulmuştur. 


Aspendos Tiyatrosu’nun Mimari Özellikleri
Aspendos Tiyatrosu Roma mimarisinin özelliklerini taşıyan bir yapıdır. Antik kent, yamaca yaslanmış olan küçük bölümü ve düz kemerler üzerine inşa edilmesi, Roma dönemi mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Tiyatronun bazı kısımları onarılmış ve daha düzgün hale getirilmiştir. Oturma yerleri ve kaplamalarda kullanılan mermer, tarihi yapının günümüze kadar gelmesini sağlamıştır. Uzun ve dar olan sahne binası, esas yüksekliğini bozmamıştır. Yatay şekilde uzanan sahne yapısı çok katlı olarak inşa edilmiştir. Sanatçıların kullandıkları kapı ile 5 kapıya sahip olan Aspendos Tiyatrosu, daha küçük kapılarla birlikte kapı sayısı çok olan bir yapı özelliği göstermektedir.

 

Yarım daire şeklinde ve zemini taş döşeli olan tiyatronun bu yapısının bir kısmı hala bozulmamıştır. Etkileyici hikayesi ile pek çok kişinin ilgisini çeken Aspendos Tiyatrosu, mimarisi ile de göze hitap eden tarihi yapılardan biridir. Antalya’ya turistik açıdan değer katan bir yer olmasının yanı sıra, konser ve kalabalık organizasyonların gerçekleştirilmesi için oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Akustik orkestrası ile ünlü olan bu tiyatro, Roma tiyatrosunun sahne kısmı ile bugünlere gelmiş yapılarından biridir. En küçük bir sesi dahi orkestranın en üst kısmına iletebilme özelliği ile hayranlık uyandıran Aspendos Tiyatrosu, pek çok sanatçının konserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizde bulunan ve eski dönemlere ait olan yapılardan biri olarak, herkesin mutlaka gidip görmesi gereken yerlerden biridir.

 


Aspendos Tiyatrosu’nun Yapım Hikayesi


Aspendos Antik Kent Tiyatrosu’nun yapılış hikayesi oldukça etkilidir.  Bu muazzam yapıyı ziyaret eden yerli yabancı her turisti etkileyen bir geçmişi vardır. Aspendos kralının evlenme çağına gelen kızı için halktan en faydalı iş gerçekleştiren kişiyle evlendirme isteği vardır. Bu konuda kolay karar verebilmek için halka yapılan duyuruda, millet için en faydalı işi yapanla kızını evlendirileceği duyurulur. Bu duyuru üzerine iki kişinin faydalı işleri kralın beğenisine sunulur. Faydalı işlerden birisi, uzak diyarlardan getirilen su kemerleri diğeri ise, Aspendos Tiyatrosu’dur. Bu tiyatronun özelliği ise, sesi en uzağa en iyi ileten akustik orkestra olmasıdır. Kral kızını su kemerini getiren gence vermek istese de, kızı tiyatroyu tekrar görmesi için babasına ısrar eder. Kızının isteğini yerine getiren baba, tiyatroya vardığında orkestradaki Zenon’un mırıldandığı şarkı hoşuna gider ve kızını Aspendos orkestra kurucusuna verir.

دولار امريكي
دولار امريكي
  • 0.927
    يورو
    يورو
  • 32.413
    ليرة تركية
    ليرة تركية
  • 0.792
    جنيه بريطاني
    جنيه بريطاني
  • 0.709 JOD
    دينار أردني
    دينار أردني
  • 3.672 AED
    درهم اماراتي
    درهم اماراتي
  • 1,310.000 IQD
    دينار عراقي
    دينار عراقي
  • 134.687 DZD
    دينار جزائري
    دينار جزائري
  • 3.751 SAR
    ريال سعودي
    ريال سعودي